Kiedy mam cukinię, robię tę jajecznicę. Delikatna, pożywna i znika w kilka minut
Jajecznica z różnymi dodatkami to dla mojej rodziny synonim weekendowego, leniwego poranka oraz kulinarnych eksperymentów – na patelnię można dorzucić przeróżne produkty. Często robię m.in. ekspresową jajecznicę z cukinią, bo bardzo lubimy delikatny smak tego warzywa.
Jak przyrządzić jajecznicę z cukinią?
Przygotowanie jajecznicy z cukinią to błyskawiczny sposób na wartościowy posiłek. Sezonowe warzywo jest tanie i łatwo dostępne nie tylko na targu, ale także w osiedlowych sklepikach i supermarketach. Pozostałe składniki to jajka, masło oraz przyprawy.
Przygotowanie potrawy rozpoczynam od pokrojenia świeżej cukinii w drobną kostkę. Następnie podsmażam ją na niewielkiej ilości tłuszczu i dodaję roztrzepane jajka. Do masy jajecznej można dodać nieco mleka, śmietanki kremówki lub kwaśnej śmietany.
Przepis: Jajecznica z cukinią
To danie smakuje jak delikatny, lekko maślany omlet z nutą świeżej cukinii i aromatem pietruszki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 278
Składniki
- Składniki
- 2/3 małej cukinii
- 3 duże jajka
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCukinię umyj, osusz i pokrój w małą kostkę. Jeżeli warzywo zawiązało pestki, tu usuń gniazdo nasienne przed krojeniem. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną.
- Smażenie cukiniiRozgrzej masło i podsmaż cukinię - 5 minut smażenia na średnim ogniu wystarczy, żeby zmiękła, ale się nie rozpadała. Jeżeli lubisz miękką cukinię, to wydłuż czas smażenia. Wskazówka: jeżeli cukinia puści dużo wody, to zwiększ grzanie i odparuj nadmiar płynu, cały czas mieszając.
- Dodanie jajekNa patelnię z podsmażoną cukinią wlej roztrzepane jajka i wymieszaj. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż jajka będą miały preferowaną konsystencję. Dzięki wilgotnej cukinii nawet mocno ścięta jajecznica nie jest sucha i twarda.
Gotową jajecznicę doprawiam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Jak podawać jajecznicę z cukinią?
Jajecznica z cukinią to idealna propozycja na śniadanie lub lekką kolację. Podaję ją ze świeżym pieczywem/tostami, posypaną posiekaną natką pietruszki (możesz zastąpić koperkiem, szczypiorkiem lub cebulką dymką). Wierzch jajecznicy można też posypać startym na tarce parmezanem lub innym serem oraz pokrojonym w kostkę/paseczki i przyrumienionym na osobnej patelni boczkiem.
Do jajecznicy z cukinią pasują świeże warzywa np. sałatka z pomidorków koktajlowych, pokrojone w słupki kolorowe papryki, pokrojony w słupki zielony ogórek i pokrojona w plasterki rzodkiewka.
Opcjonalne dodatki do jajecznicy z cukinią
Smak i wartości odżywcze potrawy wzbogacisz, dodając na patelnię np.:
- drobno posiekaną cebulę i czosnek (opcjonalnie łagodniejszy w smaku czosnek niedźwiedzi),
- pokrojoną w kostkę kolorową paprykę,
- pokrojonego w półplasterki lub kostkę pora,
- pokrojone w kostkę pomidory (opcjonalnie pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe)
- pokrojone w plasterki pieczarki lub inne grzyby np. boczniaki,
- liście szpinaku baby.